Wat kan je allemaal doen met hout?

Hout is de belangrijkste grondstof voor Houthandel Utrecht. Het voornaamste bestanddeel van de houtige plant: bomen en struiken bevatten relatief veel hout. Hout heeft voor een plant als functie om water en voedingsstoffen te transporteren van de wortels tot aan de bladeren. Hout biedt daarbij stevigheid aan de stam. De tegenpool van xyleem (hetgeen waar hout uit bestaat) is floëem. Floëem bestaat uit sapstromen die de plant overeind houden. Deze zijn buigzamer en dus minder stevig dan planten die xyleem bevatten. Direct hout bestellen? Ga naar houtensteenhandelkortenhoef.nl.

Toepassing van hout

Papierproductie

Van hout is het mogelijk om papier te maken. Er wordt eerst van kleine houtsnippertjes in combinatie met water een pulp gemaakt. Wanneer de pulp dus genoeg is, wordt deze in een fijne zeef gedrukt. Hier kan het water uit de pulp verdwijnen en kan dit geperst en gedroogd worden. Uiteindelijk zal papier het eindproduct zijn van de houtsnippers en het water.

Houtbewerking

Er wordt gebruik gemaakt van specialistische gereedschappen om voorwerpen te maken uit hout. Met houtconstructie kan je denken aan kasten, tafels, stoelen, vloeren en muziekinstrumenten. 

Constructiemateriaal

Hout kan gebruikt worden als constructiemateriaal. Constructie is het samenbrengen van twee delen. een klomp is dus geen constructie, aangezien deze uit één blok wordt gesneden zonder delen aan elkaar te voegen. Een kruis is constructie, hierbij zet je namelijk twee latten als een kruisvorm op elkaar. Het bouwen van overkappingen en tuinhuisjes zijn grote constructionele klussen met betrekking tot hout.

Brandstof

Ook kan hout worden gebruikt als brandstof, als brandhout of voor het maken van houtskool. Bij het maken van vuur met hout komt er een gas vrij. Deze gas in combinatie met zuurstof zorgt voor vuur. Bij een houtvuur brandt dus het gas, niet het hout.

Verpakkingsmateriaal

Ten slotte kan hout worden ingezet als middel om te verpakken. Denk aan kratten en pallets. Dit wordt gebruikt omdat het stevig is en gerecycled kan worden waardoor het duurzaam is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.