Wat is een bouwkundige inspectie precies?

Het wordt tegenwoordig aan mensen die overgaan tot het aankopen van een bepaald vastgoed steevast aangeraden om een bouwkundige inspectie uit te laten voeren. Voor heel wat mensen die voor het eerst een woning gaan aankopen is het echter niet meteen duidelijk wat een dergelijke inspectie nu precies inhoudt. Nochtans is dat eigenlijk niet zo complex. Tijdens een dergelijke inspectie zal je kunnen vaststellen dat de volledige woning zal worden bekeken. Dit gebeurt van onder tot boven. Daarbij wordt er een louter visuele bouwkundige inspectie uitgevoerd. Het is dus met andere woorden zeker niet zo dat er heel wat hak- en breekwerk aan te pas komt. Sta jij ook op het punt om een woning aan te kopen, maar wil je er zeker van zijn dat je geen kat in een zak koopt? Dan is het laten uitvoeren van een bouwkundige inspectie altijd meer dan de moeite waard.

Een louter visuele controle van de woning

Veel mensen vrezen dat er tijdens een bouwkundige inspectie schade wordt gemaakt. Dit omdat er voor het opsporen van bepaalde mogelijke schade uiteraard hak- en breekwerken vereist kunnen zijn. Toch is dit niet iets waar je voor hoeft te vrezen bij het uitvoeren van een bouwkundige controle. Het is namelijk zo dat de expert gewoon een visuele controle zal uitvoeren van het pand. Dit betekent dat er bijvoorbeeld aan het licht kan worden gebracht of er ergens in de woning sprake is van vochtproblemen of andere zaken waar je rekening mee moet houden. Er zal dus geen schade worden gemaakt. Dat is interessant omdat je zo extra kosten kan vermijden, maar anderzijds is het natuurlijk ook zo dat bepaalde schade op deze manier onder de radar kan blijven. 

Wat is de actuele staat van het pand? 

Het is niet zo dat er bij het uitvoeren van een bouwkundige inspectie enkel en alleen wordt gekeken naar eventuele schade waarvan sprake is. Eveneens zeer belangrijk om te weten is hoe het bijvoorbeeld is gesteld met het onderhoud. Werd het onderhoud aan het pand altijd correct uitgevoerd of niet? Dit is zeer belangrijk omdat je bij een niet correct uitgevoerd onderhoud soms tegen bepaalde problemen aan kan lopen. In het bijzonder het dak van het pand vormt op dit vlak een heikel onderdeel. Mocht het dak niet goed zijn onderhouden bestaat het risico namelijk dat je in geen tijd met aanzienlijke kosten zal worden geconfronteerd. Dat is uiteraard niet de bedoeling.

Met welke mogelijke extra kosten dien je rekening te houden?

Bovenstaande brengt ons eigenlijk bij de belangrijkste reden waarom een bouwkundige inspectie laten uitvoeren ongelofelijk belangrijk kan zijn. Voor het merendeel van de mensen die nog maar net hebben geïnvesteerd in vastgoed geldt immers dat ze wellicht geen groot budget meer over hebben om nog heel wat extra kosten te betalen. Dat kunnen we ook best begrijpen. In het rapport dat je zal worden overhandigd naar aanleiding van de inspectie wordt steeds duidelijk aangegeven met welke eventuele extra kosten je zowel op korte als op lange termijn kan worden geconfronteerd. Zo voorkom je dat je voor onaangename financiële verrassingen komt te staan. Ben je overtuigd dat dit ook voor jouw woning het beste is? Neem dan eens een kijkje op de website van Homekeur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *