Waarom zijn verpakkingen belangrijk?

verpakkingsmaterialen

Dit artikel gaat over het belang van een goede verpakking. Waarom is die belangrijk? Welke functie heeft die? Op die vragen gaan we hier in.

Wat is een verpakking?

We kunnen de volgende definitie van verpakking geven: een verpakking is het omhulsel waarin het product gaat en die wordt weggegooid, hergebruikt of gerecycled. Dat laatste krijgt steeds meer aandacht. Verpakkingen kunnen vervolgens ook weer worden ingepakt, maar dat blijft hier buiten beschouwing.

De functies van een verpakking

De functies van een verpakking zijn onder meer:

  • De bescherming van een product, bijvoorbeeld om te voorkomen dat het nat en/of vuil wordt. Die kan ook zijn voor hygiënische redenen worden gebruikt, opdat bacteriën en/of ongedierte het product niet kunnen aantasten.
  • De voorkoming van schade tijdens transport en opslag.
  • Veel producten worden niet los verpakt, zoals knikkers. Daarvan gaan er diverse in een verpakking. De verpakking houdt de producten dan bijeen.
  • Een verpakking kan ook zijn om te kunnen zien of de inhoud nog intact is.
  • Op een verpakking wordt informatie vermeld over het product, zoals ingrediënten, gebruiksaanwijzing en houdbaarheidsdatum.

Behalve om bovengenoemde technische redenen, kan een verpakking ook heel belangrijk zijn voor de promotie van een product. Iemand kan vanwege de verpakking genegen zijn het ene product te kiezen en niet het andere. Als je verpakking van een product ontwerpt, kan het een goed idee zijn om die zo te maken dat die kan worden hergebruikt. Of bijvoorbeeld een speciale actieverpakking te gebruiken. Als je een dienst levert, dan is het product niet te verpakken, maar je kunt wel de rekening in een mooie map presenteren.

verpakkingsmaterialen

Verpakkingsmaterialen

Voor verpakkingen worden diverse verschillende materialen gebruikt. Veel toegepaste verpakkingsmaterialen zijn karton, kunststof, papier, hout, metaal en glas. Welke voor een bepaald product kan worden gebruikt, hangt van vele factoren af. Praten we bijvoorbeeld over etenswaren, waarbij de hygiëne heel belangrijk is, of een gebruiksvoorwerp? Hoe breekbaar is het product? Hoe bevorder je de houdbaarheid ervan? Et cetera.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.