Sedum matten

Bekijk de sedum matten online. Op de website staat een kleine opsomming van soorten sedum die gebruikt worden, maar sedum kent honderden soorten. Misschien heb je al vetkruid, septemberkoning, muurpeper, of hemelsleutel in je tuin staan, en weet je daardoor dat sedum een vetplant is? Sedum doet het goed in de volle zon, het kan langdurige droogte verdragen omdat sedum vocht kan opslaan in de blaadjes. Sedum als dakbedekking heeft veel voordelen, later in deze tekst over de voordelen. Vooral op het gebied van milieu en het moderne klimaat heeft het voordelen, en ook op het ecologische systeem. Lees verder over sedum op het dak.

Isolerende werking en absorberen van regenwater

Vooral als je sedum matten op een schuurtje legt zijn de verschillen direct merkbaar. Een dak van een woning of bedrijf is meestal al geïsoleerd, maar op een schuurtje liggen enkel golfplaten. In de zomer is de schuur net een oven, en in de winter houdt zo’n dak geen enkele warmte vast. Als je zo’n dak vervangt voor een sedumdak dan blijft die schuur langer vorstvrij, en in de zomer koeler. Een ander voordeel is als er een zomerse plensbui valt. Bij golfplaten gaat het regenwater direct via de regenpijp de riolering in, maar sedum zal eerst het water absorberen.

Zijn sedumdaken de oplossing voor klimaatproblematiek?

Het kan gebeuren dat na een zomerse plensbui de straat blank komt te staan omdat de riolering het niet aankan. Als alle gebouwen in die straat een dak zouden hebben die regenwater in eerste instantie zal absorberen zal het misschien niet het geval zijn, of anders zal het minder zijn. Ook trekt sedum insecten zoals bijen en hommels aan, en dat zijn vriendelijke insecten waar het niet goed mee gaat. Sedum neemt ook stikstof op. De kans dat je in je achtertuin een mooie vlinder ziet is groter als je een dak van sedum hebt. Al met al geeft sedum op het dak een positieve bijdrage voor milieu en klimaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *