De meeste planten hebben aarde nodig om te leven. Het is de plek waar hun wortels liggen en waar zij water vandaan kunnen halen. Maar het zal je verbazen dat niet alle aarde ook aarde is. Het kan namelijk zo zijn dat kamerplanten in wat lijkt op bruine, vochtige grond gepot zijn in wat we potgrond noemen. Deze uitvinding uit de jaren 60, wordt wereldwijd dagelijks gebruikt omdat het licht in gewicht is, onkruidvrij en het elke plant van zijn behoeften kan voorzien.

Je zult misschien denken dat je ook aarde van buiten kunt gebruiken voor je kamerplanten. De waarheid is dat hier wat problemen bij kunnen komen kijken die je niet zult hebben als je potgrond gebruikt voor je planten.

Als je namelijk aarde van buiten gebruikt voor binnen, neem je ook alle beestjes mee die in deze grond leven. Deze beestjes kunnen erg van jouw kamerplant houden zodat er nog maar weinig kamerplant voor jou overblijft. Je loopt ook het risico dat er een ziekte in de aarde zit waardoor je plant het ook niet zal overleven. Tot slot bestaat buitengrond voornamelijk uit klei, zand en slib dat ook nog eens behoorlijk zwaar is en dat hoogstwaarschijnlijk gaat stollen en hard wordt. Dit klinkt niet al te geweldig voor je kamerplant dus.

Wie bedacht het?

Hoewel er niet bekend is wie als eerst met het idee kwam, is er wel bekend wie de beste grond maakte. James Boodley en zijn team aan de Cornell universiteit brachten de kamerplant industrie tot leven. De Cornell Mix is de basis van de meeste tuinbouw mixen die vandaag de dag gebruikt worden. De grond maakt het mogelijk dat er op grote schaal allerlei soorten gewassen verbouwd kunnen worden op grote schaal.

Wat zit erin?

De meeste algemene potaarde bevat turf, perliet en compost. In diverse grond kun je vermiculiet, houtsnippers en zand of andere materialen terug vinden. Het belangrijk om voor bepaalde planten en specifiek soort grond te kiezen zodat je kamerplant optimaal zal bloeien. verschillende planten hebben, verschillende potmix nodig om te kunnen groeien. Zo hebben een succulent, een snakeplant of een Aloe, grond nodig dat meer poreus is en water goed doorlaat. Deze planten houden niet van natte voeten. Daarentegen hebben bijvoorbeeld varens en andere terrariumplanten behoefte aan een grond die veel turf bevat. Deze planten houden zoals veel tropische planten, van een vochtige bodem.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *