Kun je visgraat parket zelf leggen? Hier ontdek je hoe

Houten Vloer

Een visgraat parket vloer is uniek, stijlvol maar ook duur. Het is een vloer gemaakt van houten planken welke in een bepaald patroon worden gelegd. Daardoor lijkt de vloer een beetje op een visgraat. Daar dankt deze vloer dan ook de naam aan. Een visgraat vloer zelf leggen is ingewikkeld, maar het uitbesteden is duur. Daarom proberen steeds meer mensen het zelf te doen. En hoewel het moeilijk is, kan het wel.

Visgraat vloeren zelf leggen

Het leggen van een visgraat vloer gebeurt in fases. We kunnen de volgende fases onderscheiden:

  • voorbereidende fase
  • uitvoerende fase
  • nabehandeling

Elke fase is belangrijk om tot het mooiste resultaat te komen. Volg ze dan ook alledrie nauwkeurig.

Houten Vloer

Voorbereiding is het halve werk

Het is goed om te zorgen dat het hout heeft kunnen rusten in de ruimte, uit de verpakking. Hout kan namelijk nog uitzetten als het lucht opvangt. Doe dit tenminste 48 uur. Zorg ook dat je een ondervloer hebt gelegd welke voor goede isolatie en bescherming zorgt. De ondergrond moet egaal zijn dus als dat nog niet het geval is dan moet je deze zo egaal mogelijk maken. Bepaal ook de manier waarop je wil gaan leggen. Bij een visgraat vloer is het belangrijk om vooraf te bepalen hoe het patroon uit gaat komen na plaatsing. Er zijn in de basis twee mogelijkheden: in de lengte (lange banen) of in de breedte (zoveel mogelijk punten).

De vloer leggen

Je moet lijm of primer aanbrengen voor je begint met de planken plaatsen. Deze bepaal je op basis van het materiaal zelf. reng ook lijm aan met een lijmkam op de ondergrond en de planken want je wil dat de vloer niet schuift. Nu kun je gaan leggen. Plaats de linker- en rechter planken om en om. Zo zorg je voor dat unieke patroon wat we visgraat noemen. Hierna is de behandelingsfase aan de beurt. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.