Hoe worden Dieren Opgezet

Opgezette dieren kopen

Je hebt het vast wel eens gezien in een museum of in een film, een opgezet dier. In dit artikel ga ik dieper in op het opzetten van dieren. Hoe werkt het? Welke regels zijn er aan verbonden? En waarom een dier opzetten? Al deze vragen ga ik beantwoorden in dit artikel. Een andere benaming voor het opzetten van dieren is taxidermy, dit bekent het verplaatsen van de huid.

Hoe een dier opzetten

Je begint met het preparen van het dier, dit is nog niet zo gemakkelijk. Het is de bedoeling dat je de huid van het lichaam gaat splitsen, op sommige plekken kan dit eenvoudig gaan. Echter zijn er een aantal knelpunten, zoals de poten, vleugels, schedel, en staart. Deze dien je los te knippen aan de binnenkant van de huid, zo heb je de losse huid te pakken. Looi deze vervolgens met looistof, deze kun je zelf maken, maar ook kopen. Was de huid vervolgens grondig. Nu je de huid los hebt, en deze goed is gewassen en gelooid, kun je deze om het kunstlichaam doen. Het kunstlichaam kun je maken van purschuim of houtwol. Kijk vooraf goed hoe het dier in elkaar hoort te zitten, je wilt natuurlijk dat het dier er wel kloppend en echt uitziet, precies zoals hij of zij was.

Opgezette dieren kopen

Regels voor het opzetten van dieren

Aan het opzetten van dieren zijn regels verbonden. Lees ze hieronder.

  • Je mag niet alle dierensoorten uit het wild opzetten, je kunt via de website van Wet Natuurbescherming zien welke regels er gelden per diergroep.
  • Voor vogels zijn er vrijstellingen, je hebt de vogel bijvoorbeeld niet zelf gedood, of laten doden, en volgens de regels van de wet natuurbescherming verkregen en gedood.
  • Je gaat de vogel niet opzetten om te verkopen.
  • Voorzie het dier bij ontvangst of vondst van een voorgeschreven merkteken.
  • Doe binnen 3 dagen na ontvangst van het dier melding bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
  • Voorzie het dier opnieuw van het merkteken wanneer deze is opgezet.
  • Meld bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland dat je het dier hebt afgeleverd.

Waarom een dier opzetten

Het kan zo zijn dat je geen afstand wilt doen van je huisdier wanneer deze overlijd. Je kunt dan bijvoorbeeld de as bewaren, maar je kunt hem dus ook opzetten, of laten opzetten. Dan heb je hem of haar nog altijd fysiek bij je. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je graag een willekeurig opgezet dier in je huis wilt hebben, gewoon als decoratie.

Opgezette dieren kopen

Na het lezen van dit artikel kun je denken “hier heb ik geen zin in” dan kun je er voor kiezen om opgezette dieren te kopen, deze zijn opgezet volgens alle regels. Opgezette dieren kopen doe je bij een specialist. Je kunt natuurlijk ook jouw eigen huisdier na een professional brengen die al het werk voor jou doet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *