Hoe maak je houten vlonders het beste schoon?

Bent u van plan om een houten vlonder aan te leggen in uw tuin? Dan is het belangrijk om te weten dat de vlonderplanken op den duur waarschijnlijk vies zullen worden door regen, wind en andere weersomstandigheden. Hierdoor worden de planken niet alleen minder mooi, maar zullen ze ook enorm glad worden. En dat is natuurlijk hartstikke gevaarlijk. Maar wat kunt u hier dan tegen doen? Wij zetten een aantal tips op een rij om uw vlonders het best schoon te houden.

Kies een goede houtsoort

Voordat u Ć¼berhaupt een vlonder in uw tuin heeft, kunt u er al voor zorgen dat de vlonderplanken langer mooi zullen blijven. Hoe snel de planken vies worden, hangt namelijk enorm van de houtsoort van de vlonders af. Het is daarom belangrijk om de juiste houtsoort te kiezen voor uw vlonder. Het vuil en de gladheid van vlonderplanken wordt namelijk veroorzaakt doordat algen op den duur op het hout groeien. Deze algen zitten voornamelijk in de groeven van het hout. Daarom geldt, hoe meer groeven een houtsoort heeft, des te makkelijker algen er kunnen groeien. Om algengroei tegen te gaan, kunt u daarom het beste voor een vlakke houtsoort kiezen, met weinig groeven.

vlonderplanken

Houdt het schoonmaken bij

Wanneer het om het schoonmaken van de planken zelf gaat, is het voornamelijk enorm belangrijk om de vlonder regelmatig schoon te houden. Wanneer u de planken namelijk vaker reinigt, krijgen de algen geen kans om te groeien en ontwikkelen, waardoor het ook makkelijker is om ze weg te krijgen. Zeker tijdens de maanden met slecht weer – dus vooral in de herfst en winter – is het belangrijk om de planken ongeveer eens per maand te reinigen. Echter ligt dit voornamelijk aan het weer en de ligging van uw planken. Wanneer uw vlonder bijvoorbeeld in de schaduw ligt, zal die over het algemeen vochtiger zijn dan in de zon. En dus moet de vlonder dan vaker gereinigd worden.

Water en bezem

Maar hoe maakt u de vlonderplanken dan het beste schoon? Dit doet u het beste met een harde bezem en water, meer heeft u niet nodig. Vaak hebben mensen al snel de neiging om krachtigere materialen te gebruiken, zoals een hogedrukspuit. Echter zorgt de kracht van een hogedrukspuit ervoor dat de groeven in het hout breder en dieper worden, waardoor algen zich in het vervolg makkelijker in het hout nestelen. En dat wilt u natuurlijk niet. Daarom is het belangrijk om slechts water en een harde bezem te gebruiken.

Meer weten over het schoonmaken van uw vlonderplanken? Neem dan contact op met een expert op het gebied van vlonders, zoals www.houtdirect.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *